
Enzym występujący w ludzkich płucach radzi sobie z czystym grafenem
24 sierpnia 2018, 12:02Mieloperoksydaza (MPO), enzym występujący w płucach, rozkłada czysty grafen.

Powrót białej marchewki
26 października 2009, 11:29Po kilkuset latach dominacji pomarańczowej odmiany marchwi jesteśmy świadkami come backu "wersji" kremowej. Ponoć jest ona bardziej krucha i słodsza, niektórzy klienci obawiają się jednak, że pomylą ją z korzeniem pietruszki.

Samotność wywołuje zmiany komórkowe sprzyjające chorobie
24 listopada 2015, 13:16Samotność wyzwala zmiany na poziomie komórkowym, które zmniejszają zdolność zwalczania zakażeń wirusowych.

Metallica Tomaro. Brzmi dumnie czy dziwacznie?
4 kwietnia 2007, 13:52Szwedzka para Michael i Karolina Tomaro walczą z lokalnymi władzami, które nie chcą zaakceptować imienia, jakie rodzice wybrali dla swojej 6-miesięcznej córeczki. Dziecko miałoby się nazywać jak znany zespół rockowy: Metallica.

Czasem rezonans "prognozuje" lepiej od tomografii
19 grudnia 2012, 14:01Wydaje się, że formułując długoterminowe prognozy dla pacjentów z łagodnymi urazowymi obrażeniami mózgu (ang. mild traumatic brain injury, MTBI), lepiej korzystać z rezonansu magnetycznego niż tomografii komputerowej. Na skanach MRI widać bowiem zmiany, których próżno szukać na zdjęciach CT.

Jad pszczeli może się sprawdzić w leczeniu atopowego zapalenia skóry
7 września 2018, 05:36Jad pszczoły miodnej i jego główny składnik - hydrofobowy polipeptyd melityna - mogą pomóc w leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS).

Wystarczy im 5 godzin
4 listopada 2009, 09:49Zaledwie 5 godzin kontaktu z językiem obcym, a więc innym niż ojczysty język rodziców, pozwala małemu dziecku włączyć charakterystyczne dla niego dźwięki do gaworzenia.

Upośledzenie funkcji poznawczych u osób ze stopą cukrzycową
7 grudnia 2015, 12:37U osób ze stopą cukrzycową występuje upośledzenie funkcji poznawczych.

Popatrz na mnie, a lepiej mnie usłyszysz
13 kwietnia 2007, 11:13Doświadczenie związane ze słuchaniem czyjegoś głosu pozwala w przyszłości lepiej słyszeć wypowiadane przez niego słowa. Okazuje się jednak, że pomocne w tym zakresie jest także oglądanie twarzy i wprawa w czytaniu z ruchu warg.

Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych